GAZETE DÜZCE HABER PORTALI

Düzce Üniversitesi Öğrencileri Düzce Depremi Anısına “Deprem” Konulu Seminer Düzenledi

Düzce Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Topluluğu’nun (MİTO) düzenlediği “12 Kasım 1999 Düzce Depremi” anısına, “Deprem” konulu seminerde, Prof. Dr. Ercan Özgan bilgi ve deneyimlerini anlattı.

Düzce Üniversitesi Öğrencileri Düzce Depremi Anısına “Deprem” Konulu Seminer Düzenledi
14 Kasım 2022 - 12:17 'de eklendi

Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere; Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Özgan, Mimarlık ve Tasarım Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız, öğretim elemanlarımız, davetli misafirler ve öğrenciler katıldı.

12 Kasım 1999’da hayatını kaybeden vatandaşlarımız anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan seminer, Prof. Dr. Ercan Özgan’ın sunumu ile devam etti. Depremi, “Yer kabuğundaki sıcaklık ve basınç farklılıkları, tabakaların zorlanması ve zayıf noktalarda bu tabakalarda oluşan sürtünme enerjisini yenen gerilmelerden oluşan enerji boşalmasıdır.” şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Özgan, depremin şiddetini ise; doğaya ve canlılara verdiği etki ile açıkladı.

Mimarların tasarım yaparken, mühendislerin oluşturduğu projede taşıyıcılar üzerinde değişiklik yapmadan tasarımlarını oluşturmaları tavsiyesinde bulunan Özgan, depreme dayanıklı bina oluşturmak için dikey taşıyıcıların önemine vurgu yaptı. Eğilmelere karşı binaların dayanıklık seviyesinin (rejit) artırılması için X ve Y yönlerinde binaların köşelerine mutlaka perde yapılmasını vurgulayan Prof. Dr. Ercan Özgan, deprem zemin ilişkisinin de unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Konuşmasının sonunda geleceğin mühendis ve mimarlarına “Geleceğimizin sizin ellerinde olduğu bilinci ile birinin gönlünü yapmak ya da bir kurumun çıkarlarını korumak için doğrulardan ve olması gerekenden vazgeçmeyin. Bilerek veya bilmeyerek hatalı bir projeye imza atarsanız, altından kalkamayacağınız yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.” diyen Prof. Dr. Ercan Özgan, depremle mücadelede bilimin ve bilginin önemine değindi.

Seminerin sonunda yaptığı başarılı çalışmaları ve sunumu için Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve MİTO Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuray Benli Yıldız tarafından Prof. Dr. Ercan Özgan’a teşekkür belgesi takdim edildi.

Seminer hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER