Koronavirüs ile ilgili yanlış önyargının yoğun bakımlarda tabloyu değiştirdiğinin altını çizen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Hastane Bölümü Başhekimi İdris Kurtuluş, gençlerle ilgili üzücü tabloların görülmeye başlandığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı koronavirüs vaka ve vefat tablolarındaki artış sürüyor. Koronavirüs yoğun bakım ünitelerinde de tablo giderek değişiyor.
Vaka sayılarının kısa sürede rekor seviyelere ulaşmasının ardından alınan tedbirlere rağmen beklenen hızlı düşüş henüz başlamadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere tüm ilgili mercilerden kurallara uyulması yönünde art arda uyarılar geliyor.
Sabah gazetesine konuşan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Hastane Bölümü Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi İdris Kurtuluş, yoğun bakım ünitesindeki acı tabloyu aktardı:
TÜM HASTALIKLAR İÇİN AMELİYATHANELERİMİZ HAZIR
Şehir hastanemizde 2 bin 600 yatağımız var. Bu yatakların 700’ünü pandemi hastaları için ayırdık. 400 yoğun bakım yatağımız var. Bunun 170’i koronavirüslü hastalara hizmet veriyor. Pandemi başladığında birçok hastane ameliyatlarını durdurdu. Ama bizim hastanemizde kanser hastalarına da cerrahi gerektiren diğer hastalara da ameliyat yapılabiliyor.
EN BÜYÜK SİLAH AŞI
Virüsle savaşta en büyük silahımız aşı. Sırası gelen herkes aşısını olsun. 25 aşı odasında 6 bin 900 kişiye günlük aşı yapma kapasitemiz var. Aşı sırası şu anda 55 yaş üstüne başladı ve ilgi çok büyük. Aşılama arttıkça toplumsal bağışıklıkla birlikte artık bu dalgaları hafif geçiririz.
YOĞUN BAKIMLARDA GENÇLER VAR
İstanbul’da 3-4 gün içinde vaka sayıları duracak gibi. Tedbirleri bırakmazsak 5-10 gün içinde vakalar azalmaya başlar. Önceki dalgalarda yoğun bakımlarımızda daha çok yaşlı hastalarımız vardı ve kayıplarımız çok oluyordu.
Aşılamanın etkisiyle 65 yaş üstündekilerin yoğun bakıma girme oranları düştü. Ama bu defa da genç hastalarımızın sayısı arttı. Yoğun bakımda 16, 20, 28 yaşında hastalarımız bile var. Şehir hastanesi olarak, yeni kurulan acil durum hastaneleri ve diğer hastanelerle birlikte yoğun bakımlarda yerlerimiz var. Genç hastalarımız virüsle savaşı daha dirençli geçiriyorlar. Bağışıklık sistemleri güçlü olduğu için tedavileri uzun sürüyor ama virüsü yenmiş oluyorlar