Düzce Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Aydan Seda Güleç, İGA Uçan Fikirler Yarışması’nda ilk 10’a girerek önemli bir başarı elde etti. Aydan Seda Güleç, “İyi Bir Gelecek İçin Fikirlerini Paylaş” temalı yarışmada kazandığı proje başarısıyla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı
Yetenek Kapısı platformunda Uçan Fikirler Proje Yarışması ilanını gördüklerini belirten Aydan Seda Güleç, “Öncelikle bir proje üretebilmemiz için hedef problemler belirledik. Bu doğrultuda da yarışma bilgileri kapsamındaki konulardan birini projemizin temeline oturttuk. Projemiz, ‘Müşteri Memnuniyeti ve Sadakat Programları Projeleri’ kapsamında yer alacaktı. Akabinde projenin amacına odaklanıp çeşitli çözüm yolları üretmeye başladık ve hemen hemen projenin çerçevesini belirlemiş olduk.” şeklinde konuştu.
Projenin Amaçları
Projedeki amaçlarını; havalimanlarında çok fazla boş vakti olan bireylere, özel olarak tasarlanmış, içerisinde kitap, dergi, gazete, eğitim, bluetooth ve medya gibi içerikleri barındıran tamamen ücretsiz kiosk hizmeti sunmak şeklinde açıklayan Düzce Üniversitesi öğrencisi, bu kiosklar sayesinde yolcuların, yalnızca biletlerindeki barkodu ya da karekodu okutarak ücretsiz bir şekilde e-kitap, e-dergi ve daha birçok içeriğe konforlu, verimli bir şekilde erişim sağlayabileceklerini ifade etti.
Havalimanlarında mecburi bekleme sürelerinin kaçınılmaz olduğunu belirten Güleç, “Bu gibi durumlarda da telefonu kapanan, mobil veri problemi yaşayan ya da okunması gereken yazılı-görsel içeriğini dijital ortamdan tercih eden yolcular için, ücretli salon hizmetlerinden faydalanmasına gerek kalmadan tamamen pratik ve kolay bir hizmet sunulacaktır. Bilgi kiosklarından farkı ise özel tasarım mobilyasının olmasıdır. Bu sayede yolcular minimum alanda yorulmadan vakitlerini değerlendirme şansı elde edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.
Kiosk Fikrinin Esin Kaynağı
Kiosklarla en çok karşılaşılan mekanlardan birinin de havalimanları olduğunu dile getiren Aydan Seda Güleç, “Fakat bunlar daha çok navigasyon, reklam, check-in işlemleri ve diğer kurumlardaki gibi çeşitli alanlara hizmet veren teknolojik araçlar. Araştırmalarımız sonucunda da somut bir örnek olarak bilgi kiosklarına örnek teşkil eden Eskişehir Belediye Kurtuluş Müzesi’ndeki kioskları vermek mümkün. Hem oturmaya ayrılan mobilyası, hem de bizim için ayrıcalık temsil eden yapısıyla ilham verenler arasında yer almayı başardı.”
Projenin İleriye Dönük Hedefleri
Projenin 7’den 77’ye tüm yolcuları hiçbir ayrım gözetmeksizin kapsadığını söyleyen Güleç, “Dezavantajlı bireyler de göz önünde bulundurulacaktır. Kioskların sayısı da havalimanı kapasitesine göre belirlenecektir. Çok daha fazla detayı da proje öneri formumuzda belirttik. Projemizi, proje uygulamaya geçirildiğinde karşılaşılabilecek güçlükler ve çözüm önerileri şeklinde detaylandırdık. Kiosk geliştirmesi, gözlem aşaması ve müşteri memnuniyet anketlerini de kapsayacak şekilde 10 haftalık hedef bir iş-zaman çizelgesi tasarladık.” diyerek sözlerine devam etti.
Yarışma sonuçları açıklandıktan sonraki süreç nasıl oldu?
Ekip olarak katıldıkları İGA Uçan Fikirler Proje Yarışması sonuçlarının, İstanbul Beykent Üniversitesi öğrencisi olan ekip arkadaşı Kadir Gül’ e ve kendisine elektronik posta yoluyla iletildiğini dillendiren Aydan Seda Güleç, sonucun sosyal medya hesaplarında da paylaşıldığını belirterek “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve İGA Havalimanı İşletmesi iş birliği kapsamında gerçekleştiren Uçan Fikirler Proje Yarışması sürecinde projeniz ilk 10’a girmeye hak kazanmıştır şeklinde gelen tebrik mesajı ile
onurlandık. Sonraki günler de yine elektronik postalarımıza gelen Başarı Belgeleri ile okullarımızı temsil etmenin gururunu yaşadık. Gerekli tüm sosyal medya hesaplarını da takipte kalarak yeni heyecanları ve gelişmeleri merakla bekliyor olacağız.” sözleriyle konuşmasını noktaladı