Düzce Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Birol Aksu mali müşavirlik ücretlerine Maliye Bakanlığı’nın yılbaşında yaptığı %25 zammın eridiğini, Maliye Bakanlığı’ndan ek %60 enflasyon farkının talep edilerek beklediğini duyurdu.
Düzce Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Birol AKSU, Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı için açıkladığı mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonist ortam ve ekonomik dengelerin bozulması nedeniyle anlamını yitirdiğini belirterek, ücretlerin güncellenmesi çağrısında bulundu.
Başkan Aksu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
Ticari çevrelerin çok yakından bildiği üzere biz Mali Müşavirler Maliye Bakanlığı’nın her yıl Aralık ayında açıkladığı ücret tarifesi üzerinden bir sonraki yılın tamamında geçerli olmak üzere ücretlerimizi belirliyoruz. Her yıl olduğu ve uzun yıllardır uygulandığı gibi 2022 yılı için de bu şekilde ücretlerimizi belirledik.
Ancak, ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortam ve ekonomik dengelerin bozulması tüm vatandaşlarımızı etkilediği gibi bizleri de çok ciddi şekilde etkilemektedir. Bunun sonucunda Ocak 2022’de belirlemiş olduğumuz ücretlerimiz bugün için anlamını yitirmiş bulunmaktadır.
Nasıl mı? Son 6 ay içerisinde Kiralarımız minimum yüzde 35, elektrik faturalarımız minimum yüzde 120, kırtasiye giderlerimiz minimum yüzde 80, ulaşım giderlerimiz minimum yüzde 78, gıda harcamalarımız minimum yüzde 76 oranlarında TÜİK verilerine göre bile artmış bulunmakta.
Takdir edersiniz ki 2021 yılında gerçekleşmiş olan enflasyon rakamları ile belirlemiş olduğumuz 2022 yılı ücretlerimiz Mayıs 2022’ye gelindiğinde neredeyse ‘hiç’ artış olmamış gibidir. Değerli esnaf, tüccar, iş adamı arkadaşlarım; girdi maliyetlerinden kaynaklı artışları birlikte kabul edip maliyetleri biz mali müşavirleriniz ile belirleyip ürettiğiniz ürünleri bu şekilde satışa sunuyorsunuz. Biz de o ürünleri tüketiyoruz, bakkalımızdan ekmeğimizi, Şarküterimizden peynir yumurta ve sütümüzü, kasabımızdan etimizi kıymamızı, esnaf lokantasından yemeğimizi, köşede bulunan çay ocağından çayımızı kahvemizi, benzinlikten akaryakıtımızı birlikte hazırlamış olduğumuz üretim ve hizmet maliyetleri verileri doğrultusunda zamlı olarak 2021 yılının nispeten düşük enflasyon verileriyle hazırlanan 2022 yılı ücret tarifesi ile bugünün şartlarında hizmet vererek alıp tüketiyoruz.
Ticari kamuoyunda saygı ile karşılanacağı üzere Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ilk veriler doğrultusunda Temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere herhangi bir zam yapılmadığı ve ücretler güncellenmediği takdirde TÜRMOB ve odalarımız, yüksek enflasyondan kaynaklı kayıplarımızı telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere yüzde 60 oranındaki enflasyon farkının yansıtılarak Temmuz ayından itibaren uygulanmasına karar vermiştir. Ticari kamuoyuna saygıyla duyurulur.