GAZETE DÜZCE HABER PORTALI

Laboratuvarda Numune Kabul ve Ret Kriterleri Anlatıldı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ekim Ayı Konferans serisi kapsamında “Laboratuvarda Numune Kabul ve Ret Kriterleri: Hata Nerede?” başlıklı konferans düzenlendi.

Laboratuvarda Numune Kabul ve Ret Kriterleri Anlatıldı
24 Ekim 2022 - 10:01 'de eklendi

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Tıp Fakültesi dekan yardımcıları Prof. Dr. Bora Büken ve Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kayıkçı, laboratuvarların doğru tanı ve tedavi için sağlık hizmetlerinin en önemli basamaklarından biri olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından sunumunu yapmak üzere kürsüye davet edilen Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Öksüz, laboratuvarlarda numune kabul ve ret kriterleri hakkında bilgi verdi.

Doğru hastada doğru ve tekrarlanabilir testin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Öksüz, aksi durumda yaşanan sorunun hasta, klinisyen ve laboratuvar hizmetlerinin tüm süreçlerini etkilediğini belirtti.

Doğru tedavi yönteminin belirlenmesinde doğru tanının çok önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öksüz, laboratuvarlarda hataları analiz öncesi, analitik ve analiz sonrası olarak üçe ayırdıklarını ifade etti. Hataların genelinin analiz öncesinden kaynaklandığını kaydeden Prof. Dr. Öksüz,  “Preanalitik evre, laboratuvar test isteminin yapıldığı noktada başlar. Yalnızca laboratuvarı değil, laboratuvar dışı birimleri de kapsar. Bu yüzden standardize edilmesi zordur. Bu nedenle hataların çoğu bu evrede olur.” diyerek örnek alım hatalarını sıraladı.

Prof. Dr. Öksüz; personel eğitim eksikliği, iyi seçilmemiş kitler ve iyi hazırlanmamış reaktifler, hatalı ölçüm kapları,  havalandırma, kalibrasyon gibi faktörlerin analitik hatalara neden olabileceğine dikkat çekti. Otomasyon arızası, sonuçların sisteme hatalı girilmesi, hatalı rapor, yanlış yorumlanması ve bazı fizyolojik farklılıkları göz ardı etmenin de postanalitik hatalara neden olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Öksüz, konuşmasına şöyle devam etti:

 “Tıbbi kararların yüzde 70’den fazlası laboratuvar verilerine dayanır. Laboratuvarın güvenliğini ve güvenirliliğini sağlamak; laboratuvarı bir birim olarak değil herkesin dahil olduğu süreç olarak görmekten geçer.” ifadelerine yer verdi.

Konferans,  katkıda bulunmak isteyen katılımcıların dinlenmesi ve merak edilen sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.  Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, sunumundan dolayı Prof. Dr. Öksüz’e teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER