Düzceli Jeofizik mühendisi Cemil Acar, Kalıcı Konutlar ve Konuralp bölgesindeki riskli alanlarla ilgili bilgi vererek, Düzce’de dere yatağından ve kanallardan su çeken kısımların risk altında olduğunu belirtti.
Düzce uzun yıllardır Jeofizik Mühendisi olarak görev yapan Cemil Acar, kalıcı konutlar yolu üzerinde bulunan ve dere yatağı olması sebebiyle yumuşak zemine sahip olan Dereli Tütüncü, Metek ve Kuyumcuhacıali Mahallelerinin riskli bölgeler arasında olduğunu söyledi.
KONUTLAR BÖLGESİNDE ÇEVRE YOLU ETRAFI RİSK
Kalıcı konutlar bölgesini de değerlendiren Acar, “Çevre yolu başlangıcından bitimine kadar alüvyonlu zemine sahip. Yani yolun üst ve alt kısımları riskli bölgeler. Eğer buralardaki yapılan doğru mühendislikle yapılmamışsa sorun olacaktır. Ancak yukarı bölgelere doğru çıkıldığında zemin sertleşip, sağlamlaşıyor. Buralarda yüksek katlı binalar mühendislik açısından doğru binalardır. Zemin sağlamsa binalar yüksek kat olmalıdır ancak, üstünü basa basa söylüyoruz bunu doğru mühendislikle yapılması gerekiyor” dedi.
KONURALP’TE KANAL BOYU VE DERE YATAKLARI RİSK
Konuralp bölgesinde genel olarak zeminin sağlam olduğunu belirten Acar, bazı bölgelerde ise Hasanlar barajından su çeken kanalların zemine yıllardır su sızdırması nedeniyle risk oluşturduğunu belirtti. Acar, “Konuralp bölgesi genel olarak zemini sağlam bir bölge. Ancak özellikle Hasanlar Barajından su çeken kanallar uzun yıllardır zemine su sızdırıyor ve zemini yumuşatıyor. Yine yüz yıllardır dere yatakları zaman zaman yer değiştiriyor ve geçtikleri yerlerdeki zemini yumuşatıyor. Binaları bu yumuşak zemin üzerine kurmak mühendislik hizmeti doğru yapılmadıysa riskli. Zemindeki yumuşak kısmı kazıyarak zemin iyileştirilmesi yapıldıktan sonra binayı yapmak en doğru seçenek ancak bu da maliyeti arttırıyor. Özellikle standart profil fabrikasının arkasındaki bölge eski bir dere yatağıdır. Bu bölge zemini bakımından risklidir. Bu alanda ve kanal boyundaki yapılacak tüm binalarda zemin iyileştirme mutlaka yapılmalıdır” dedi.
ZEMİNE UYGUN, DOĞRU MÜHENDİSLİKLE BİNA YAPILMALI
Her zemine bina yapılabileceğini belirten Acar, “Zemin etütlerinin iyi yapılması ve zeminin taşıyabileceği binanın doğru mühendislikle yapılması gerekir. Alüvyonlu yumuşak bir zeminde yüksek katlı bina yapmak doğru olmadığı gibi sağlam zemine doğru mühendislik kullanmadan yapılan yapılar da depremiçin büyük risk” dedi.
3 KAT ÜZERİ BİNALAR ETKİLENECEKTİR
Bir jeofizikçi olarak Düzce’de büyük bir deprem beklemediğini belirten Acar, “Düzce’de büyük depremler oldu. Uzun bir süre büyük bir deprem olacağını düşünmüyorum. Ancak Bolu ve Hendek fayı bizim için de risk. 3 katın üzerindeki binalar bu depremlerden etkilenecektir. Asıl hepimiz için endişe verici deprem tabi ki Marmara depremidir ki, o da ne kadar gecikirse şiddeti fazla olacaktır. Tek umudumuz kademeli kırılma olması” dedi.
SELMA GÜNEY. GÜNAYDIN DÜZCE HABERi.