GAZETE DÜZCE HABER PORTALI

Gençlere ‘istihdam müjdesi’ denilmişti! “661 bin kişi işsizler ordusuna mı katıldı?”

CHP’li Onursal Adıgüzel, gençlere ‘istihdam müjdesi’ diye duyurulan proje kapsamında, kaç kişinin istihdam edildiğini sorarak, “Eğitim alan 661 bin kişi vaat edildiği gibi istihdama dahil edildi mi, yoksa işsizler ordusuna mı katıldı” dedi.

Gençlere ‘istihdam müjdesi’ denilmişti! “661 bin kişi işsizler ordusuna mı katıldı?”
03 Mayıs 2021 - 15:34 'de eklendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, bir yıl önce gençlere “istihdam müjdesi” diye duyurulan “1 Milyon Yazılımcı” projesi kapsamında kaç kişinin istihdam edildiğinin açıklanmasını istedi. Adıgüzel yaptığı yazılı basın açıklamasında, ” ‘1 Milyon İstihdam’ projesi kapsamında bugüne kadar 815 bin başvurunun yapıldığı, 661 bin 877 kullanıcının eğitim aldığı ve 347 bin 325 özgeçmişin doldurulduğu belirtilmektedir” dedi.

Projenin duyurulduğu Nisan 2020’den bu yana geçen süre zarfında bu eğitimler sonunda kaç kişinin istihdam edildiği ya da yaratılan istihdama ilişkin detaylı bir bilgi paylaşılmadığını vurgulayan Adıgüzel, konuya ilişkin soru önergelerine ve CİMER başvurusuna yanıt alamadıklarını da aktardı.

 

Adıgüzel, projenin resmi internet sitesinden edindiği bilgilere dayanarak, “Başvuru yapan 815 bin kişinin yüzde 80’den fazlası eğitim alırken, yüzde 40’tan fazlası özgeçmişlerini doldurmuş. Ama bugüne kadar eğitim alan kullanıcıların yüzde kaçının istihdam sürecine dahil edildiğini bilmiyoruz. Çünkü detaylı veriler kamuoyu ile paylaşmıyor” bilgilerini verdi.

‘Yüz binlerce genci iş bulamayacakları bir alana yönlendirmek hayal satmaktı’ 

Adıgüzel açıklamasında şu görüşleri ifade etti:

 

 

“Proje ilk duyurulduğunda, 1 milyon yazılımcı istihdam hedefine ulaşmanın gerçekçi bir hedef olmadığını, sektörün mevcut haliyle bu istihdam hedefini karşılayacak kapasitede olmadığını ifade etmiştik. Çünkü sektörün gerçekleri ve ihtiyaçları ile örtüşmeyen plansız, nitelikten ziyade niceliği hedefleyen bir projenin başarılı olmasına, iddia edildiği gibi bir istihdam sayısına ulaşmasına imkan yok. Zaten halihazırda bilgisayar, bilişim alanından mezun binlerce genç işsizlikle boğuşuyor.

 

Her yıl Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümlerinden 10 bin öğrenci mezun oluyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası’na (BMO) göre, bilişim alanında BMO kapsamındaki mühendislik dallarından mezun yaklaşık 90 bin mühendis çalışmaktadır; diğer disiplinlerden mezun olanlarla birlikte bu sayı yaklaşık 150 bin kişiyi bulmaktadır. Özellikle yeni mezunlar arasında işsizlik çok yaygın.

 

 

Bir yandan bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun binlerce genç iş bulamazken, bir yandan size iş bulacağız diye yüz binlerce genci iş bulamayacakları bir alana yönlendirmek hayal satmak değil de nedir? Bizim sürdürülebilir, gerçekçi politikalara ihtiyacımız var. Eğer gerçekten bilişim ve yazılım alanındaki sorunları çözmek istiyorsak, gelin önce sektördeki nitelik meselesini çözelim.”

 

Adıgüzel’in Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a 3 Şubat’ta yönelttiği ve yanıtını alamadığı sorular ise şöyle:

 

“1 Ocak 2021 tarihi itibariyle açıldığı belirtilen işveren kayıt sistemine kaç başvuru yapılmıştır? Başvurular aracılığıyla istihdam edilen kişi sayısı kaçtır? Proje kapsamında önümüzdeki süreçte kaç kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır? Bunun yıllara ve sektörlere göre ayrımını içeren bir planlama yapılmış mıdır? İlgili projenin etki analizi yapılmış mıdır? Yapıldı ise ülke kalkınmasına ve ihracatına sağlaması beklenen katkının boyutu ne olarak hesaplanmıştır?”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
CLOSE
CLOSE