Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan tercih süreci kapsamında, ilk kez öğrenci kabul edecek Eczacılık Fakültesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin genel misyonunu, değişen, gelişen ülkemizin ve globalleşen toplumun gereksinimlerine uygun, sürekli kendini bilimsel literatür ile geliştiren eczacılar yetiştirmek şeklinde açıklayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan; toplumun, şehirlerin pek çok bölgelerinde kolayca ulaşabildiği sağlık hizmeti sunan meslek grubu olarak eczacıların, her alanda yetkin gelişmesi için, Düzce Üniversitesi kampüsündeki Ar-Ge laboratuvarları ve hastane olanaklarından faydalanmalarını sağlamanın, Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinin sorumluluğu olacağını ifade etti.
Öğrencilerin Kariyerlerine Sağlam Adımlar Atmalarında Düzce Üniversitesi Önemli Rol Oynayacak
İlaç endüstrisinin en güvenilir ürünlerini üreten firmalarından birinin Düzce’de bulunması ve Düzce Üniversitesi’nin Türkiye’nin en büyük Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ne (GETAT) sahip olmasının da Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi açısından önemine dikkat çeken Prof. Dr. Çalışkan, öğrencilerin özellikle yurtdışında da staj imkanları ile vizyonlarını geliştirerek, üniversite eğitimleri sonrası kariyerlerine sağlam adımlar atmalarında Düzce Üniversitesi’nin önemli rol oynayacağını dile getirdi.
Ar-Ge ve Eğitimde Donanımlı, Yurtdışı Tecrübesi Olan Bir Öğretim Kadrosu
Eczacılık Fakültesi’ni tercih edecek öğrencilerin hangi özelliklere sahip olması konusunu da değinen Çalışkan, “Öncelikle söylemeliyim ki, ben mesleğini çok seven bir eczacı ve akademisyenim. Eczacılık, multidisipliner çalışmayı gerektiren bir eğitim ve bir meslektir. Eczacılık eğitimi boyunca öğrencilerimiz 1 ve 2. sınıflarda Matematik, Fizik, Genel Kimya, Biyokimya, Moleküler Biyoloji, Mikrobiyoloji, Anatomi gibi temel bilimler derslerini aldıktan sonra, 3 ve 4. sınıflarda Farma ile başlayan Farmakognozi (Doğal İlaçlar), Farmakoloji, Farmasötik Kimya, Farmasötik Teknoloji, Farmasötik Toksikoloji gibi meslek bilimleri teorik derslerini 3-4 saat süren uygulamalarla alırlar. 5. sınıf ise genellikle staj ve seçmeli dersler ile biter. Dolayısıyla, eczacılığa başvuracak öğrencilerin kimya ağırlıklı çalışacağını, bol uygulamalı ve bol stajlı bir eğitim alacağını bilmesi gerekir. Özellikle Düzce Eczacılık Fakültesi’nde genç, fakat Ar-Ge ve eğitimde donanımlı, yurtdışı tecrübesi olan bir öğretim kadrosunun beklediğini de ayrıca belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.
Eczacılık Fakültesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Çalışmalara Katkıları
Eczacılık Fakültesi’nin, Düzce Üniversitesi’nin bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarına sağlayacağı katkılar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, “Üniversitemiz, sağlık ve çevre alanında bölgesel kalkınma üniversitesi ilan edilmiş olup Üniversitemizin misyonu, sağlık alanında doğal ilaçları da kapsamaktadır. Üniversitemiz kampüsünde bulunan Ar-Ge ve daha sonra da Ür-Ge laboratuvarları, Fakültemiz öğretim üyelerinin katkılarıyla, özellikle bölgede ve gerektiğinde tüm Türkiye’de, doğal ve bitkisel ilaçlar öncelikli olmak üzere, alan dahilinde isteyen danışana danışmanlık ve analiz hizmetleri vererek, Düzce’nin bölgesel anlamda, özellikle doğal ve kozmetik ürünlerin analizi için akredite bir merkez haline gelmesi planlanmaktadır. Ayrıca, GETAT Ar-Ge’sinde yer alarak doğal tedavi edici ürünler ile hem ürün geliştirme, hem de in vitro, in vivo, gelecekte de klinik çalışmalara yön veren bir merkez olacaktır.” diyerek açıklamalarına devam etti.
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Önemli Avantajlarıyla Diğer Üniversitelere Göre Bir Adım Önde
Eczacılık Fakültesi’nin öğrencilere sunduğu birçok avantajla ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Çalışkan, “Öncelikle Düzce, konum itibarıyla büyük şehirlere eşit mesafede, öğrencilerin barınacak yer problemini yaşamayacakları bir şehir. Düzce Üniversitesi, öğrencilerin kalacağı yurtları barındıran, gelişen, sosyal aktivitelerin bol olduğu enternasyonal bir kampüse sahiptir. Fakültemiz, konum avantajının yanında, araştırmayı seven öğrenciler için teknik alt yapının zengin olduğu Ar-Ge laboratuvarlarında çalışma imkanı sunmaktadır. Akademik kadromuz, genç, dinamik ve yurtdışı araştırma deneyimi olan öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Seçmeli derslerimizin bazılarının uygulamalı dizayn edilmesiyle, projelerde yer almanın, araştırma deneyimi oluşturmanın ve artırmanın yolu açılmıştır. Öğrencilerimizin, Üniversitemiz Hastanesi’nin yanı sıra, yurtdışı staj deneyimini yaşamaları için de bağlantı kurma çalışmalarımız sürmektedir. Ayrıca, kampüsümüze oldukça yakın olan Nobel İlaç firması ile de temaslarımız devam etmekte olup isteyen öğrencilerimize endüstri stajı yapması imkanı tanınacaktır.” şeklinde konuştu.
Öğrencilere Kazandırılacak Yetkinlikler
Öğrencilerin temel Eczacılık eğitimlerinin yanı sıra, etkin, kaliteli ve güvenilir farmasötik preperatların tasarlanması, geliştirilmesi ve kalite analizlerine hâkim ilaç bilgisi ile farmasötik bakımda yetkin olacaklarını belirten Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, öğrencilerin böylece, toplumda kolaylıkla sağlık hizmeti sağlamada yetkin, ilaç, takviyeler ve dermakozmetikler gibi farklı preperatların geliştirilmesinden, pazarlanmasına kadar hem topluma hizmet, hem kamu, hem de Ar-Ge’yi kapsayan her alanda etkin olabilecekleri değerlendirmesinde bulundu.
Limit Tanımayan Geniş Bir Kariyer Portföyü Mezunların kariyer avantajlarından da söz eden Prof. Dr. Çalışkan, “Eczacılık mesleğinin multidisipliner eğitiminin kazandırdığı birikimle eczacının, hayat görüşü ve vizyonu doğrultusunda limit tanımayan geniş bir kariyer portföyü vardır. Eczacılık Fakültesi’nden mezun olarak Eczacı unvanı alan mezunlarımız, Sağlık Bakanlığı birimlerinde, Klinik Eczacı veya Hastane Eczacısı olarak kamuya bağlı eczanelerde çalışabilir. Serbest çalışmak isteyen, kendi eczanesini açarak ‘Toplum Eczacısı’ olabilir. Endüstride çalışmak isteyen, ilaç firmalarının Ar-Ge kısmı ya da yönetim bölümünde yer alabilir. Hem araştırma, hem de öğretmeyi sevenler bizim gibi ‘akademik kariyer’ yapabilir. Bunların yanında, son sınıfta müfredatımıza, Afet Eczacılığı, Adli Eczacılık, Spor Eczacılığı yan branşları ekledik. İsteyen eczacı kendini istediği alanda kendini geliştirebilir.” dedi. Eczacılık Fakültesi’ni tercih edecek öğrencilere, mezun olduklarında ellerinde bir mesleğe sahip olacaklarının bilinciyle, maddi kaygılar ile değil de sevdikleri, mutlu olacakları bir tercih yapmalarını öneren Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, “Siz tercihlerinizi isteyerek, severek yaparsanız, etik ve meslek ahlakı çerçevesinde özveri ile çalışırsanız, maddiyat kendiliğinden gelecektir. Önceliğiniz, ömür boyu zevkle çalışacağınız, mutlu olacağınız bir bölümü seçmek olsun. Tercihiniz Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olursa da, akademik kadromuz, teknik donanımımızla en etkin ve yetkin şekilde yetişeceğinizi bilmenizi isterim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.