İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşen 47. Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi’nde, Türkiye yerli ve yabancı misafirleri ağırladı.
Arıcılık alanında dünyanın önde gelen kongreleri arasında yer alan etkinlikte, Düzce Üniversitesi Arıcılık, Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), yaptığı çalışmaları dünyanın dört bir tarafından gelen bilim insanları ile paylaştı.
Apimondia Dünya Arıcılık Kongresine; Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanishvili, Apimondia Başkanı Jeff Pettis, Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık ve Kanatlı Daire Başkanı İslam Köse, Gürcistan, Almanya, Ukrayna ve Kore Arıcılar Birliği başkanları ile çok sayıda ülkeden bilim insanları, sektör temsilcileri ve arıcılar katıldı.
Dünya’nın ve Türkiye’nin değişik bölgelerinden getirilen ballar, arı ürünleri ve arıcılık malzemelerinin de tanıtıldığı kongreye tüm Dünyadan 12.500’ün üzerinde katılım oldu. İki yılda bir gerçekleşen Apimondia kongresine DAGEM yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ile katılarak, şehrimizi ve Düzce Üniversitesi’ni temsil etti.
Bu yıl 47’ncisi düzenlenen Apimondia Kongresi’ne katılan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu “Dıscrımınatıon of Honey Bee Bıodıversıty by Usıng Wıng Area Measurment”
“Development of cream formulations enriched with honeybee (Apis mellifera L.) venom and bee products” ve Öğr. Gör. Tuğçe Çaprazlı “ The effect of production time and season on the harvesting amount of bee venom collected from Yığılca ecotype of Apis mellifera anatoliaca” isimli bildiriler ile katıldı. Öğretim elemanları, gerçekleştirdikleri sunumla DAGEM kapsamında yapılan bilimsel çalışmaları tüm Dünya’dan katılımcılar ile paylaştı. Ayrıca, kongrede aynı zamanda yerli ve yabancı bilim insanları ile iş birliği görüşmelerinde de bulundu.
Bu yıl “Arılar Dünyayı Birleştiriyor” mottosu ile gerçekleştirilen kongrede; arının çevre için önemi, arı ürünlerinin tanınırlığını arttırmak için arıcıların ve arıların çalışmaya devam edeceği vurgulandı.