GAZETE DÜZCE HABER PORTALI

Akşener, 2 yıl sonra açıklayacak: Seçim barajı kritik başlık

İYİ Parti lideri Akşener, partisinin ‘parlamenter sistem’ çalışmasını 26 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaşacak.

Akşener, 2 yıl sonra açıklayacak: Seçim barajı kritik başlık
25 Mayıs 2021 - 14:38 'de eklendi

‘Güçlendirilmiş ve İyileştirilmiş Parlamenter Sistem’ adlı çalışma, ‘kuvvetler ayrılığı’ ve ‘tarafsız Cumhurbaşkanı’ ilkeleri üzerine oturuyor. Seçim barajının yüzde 5’e indirildiği çalışmada dikkat çeken 8 başlık bulunuyor.

İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem ve Genel Sekreter Uğur Poyraz’ın koordinatörlüğünde 2 yıl önce başlatılan ‘Güçlendirilmiş ve İyileştirilmiş Parlamenter Sistem’ adlı çalışmayı Meclis’te Grup Toplantısı’nda anlatacak.

 

‘Kuvvetler ayrılığı’ ve “tarafsız Cumhurbaşkanı’ ilkeleri üzerine oturan çalışma, ‘önceki parlamenter sistemin arazlarını ortadan kaldıran model’ olarak nitelendiriliyor.

‘GÜÇLÜ BİREY, GÜÇLÜ TOPLUM’ MESAJI

AA’nın haberine göre, yasama, yürütme ve yargı erkinin bağımsızlığına geniş yer verilen çalışmada, Cumhurbaşkanı’nın seçilme yöntemi ile ilgili bir öneri bulunmuyor.

Parlamentoyu, ‘muhalefet ve iktidarın çekişme alanı’ olmaktan çıkarıp, ortak paydalarda buluşabildiği bir alana doğru çeken çalışma, ‘güçlü birey, güçlü toplum, güçlü sivil toplum, güçlü meclisi’ hedefliyor.

 

SEÇİM BARAJI KRİTİK BAŞLIK

Çalışma, aralarında ‘devlette liyakat’, ‘basın özgürlüğü’, ‘hukukun üstünlüğü’, ‘çoğulcu demokrasi’ ve ‘kadın hakları, gençler’ gibi başlıklarının yer aldığı 8 bölümden oluşuyor.

Siyasette istikrarın ‘yapıcı güven oyu’ ile sağlanmasının önerildiği çalışmada, temsilde adalet için ise yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 5’e indiriliyor.

Akşener’in, partisinin ‘parlamenter sistem’ önerisini kamuoyuna açıklamasının ardından, çalışma iktidar ve muhalefet partileriyle de paylaşılacak.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER